Deprem Sonrası Asansörlere Dikkat!

Deprem Sonrası Asansörlere Dikkat!  Geri Dön

Deprem Sonrası Asansörlere Dikkat!

6 Şubat 2023 Tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçe merkezli iki büyük deprem ve sonrasında 3000 e yakın artçı deprem meydana gelmiştir. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, binlerce vatandaşımız da yaralı olarak kurtulmuştur. Bu depremin sosyal, ekonomik ve psikolojik yönden birçok olumsuz etkisinin olabileceği aşikârdır, lakin bizim alanımız teknik olması sebebiyle bu tarz konuları işin uzmanlarına bırakmak gerekir.

Türkiye bulunduğu coğrafi konumu sebebi ile üzerinde birçok fay hattı bulunmaktadır. Bu sebeple deprem riski yüksek bir ülke olarak kabul edilir. Yetkililer son dönemlerde ülkenin art arda sallanması sonucu bu konu üzerine araştırma, iyileştirme ve önlem çalışmaları yapmaktadırlar.
 

 

 

 

 

Asansörlerimiz depreme ne kadar hazır?

Deprem daha önceden zamanı tespit edilemeyen ve her an hazır olunması gereken bir doğal olaydır. Asansörler deprem ve yangın esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Deprem esnasında asansör içerisinde bulunulması olası bir durum olup, asansör sisteminin en az hasarla can ve mal kaybı yaşanmadan kullanılabilmesi için alınması gereken tedbirler mevcuttur. Kullanıcıların da gözlemleyebileceği tedbirlerden bir tanesi, ‘’Yangın ve Deprem Anında Asansörü Kullanmayınız.’’ Etiketinin tüm kat kapılarında asılı olduğuna bakmaktır. Tabi ki insan psikolojisinde can havli ile birçok kişinin etiketlere bakmayacağını düşünürsek buna elektronik olarak da önlem almak gerekecektir. Buna önlem ise TS EN 81-77 Standardı Sismik algılama sistemi aktif hale geldiğinde, asansör kontrol sistemleri kabin ve katlardan yapılmış tüm çağrıları iptal etmeli ve yeni komut almamalıdır. Bu alınan tedbirde sistemin senaryosunun çalışıp çalışmadığını deprem bize gelmeden görmek için tatbikatlar yapmamız ve/veya yetkili teknik personele kontrolünü sağlatmamız doğru olacaktır.



Deprem sonrasında asansörü kullanmadan ne yapmalıyım?
Deprem sonrasında ise asansörü tekrar hizmete vermeden yetkili teknik personeller tarafından kontrolü/bakımı muhakkak yapılmalıdır. Ana başlıklar olarak bakacak olursak;

1-Karşı Ağırlık Kontrolü
2-Kabin Kontrolü
3-Makine Dairesi Kontrolü
4-Kuyu Ve İç Tesisat Kontrolü
5-Genel Kuyu Dizaynı Kontrolü

Bu 5 ana başlık kontrol edilmeden asansörü faaliyete açmak can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğinden asansörün bakımı için sözleşme imzaladığınız firmaya ve belediyenin protokol imzaladığı A tipi muayene kuruluşuna başvuru yapılmalı ve gereken kontroller yaptırılmalıdır.


 

Muzaffer YAŞAR

Elektrik Elektronik Mühendisi
AKM Teknik Muayene Hizmetleri-Genel Müdürü

 

Personel Girişi Belediye Girişi